Öt dolog amit a curryk-ról tudni kell

Öt dolog amit a curryk-ról tudni kell

1. A Curryk az emberiség útkereszteződéseiben születtek.
Amikor a Britek megérkeztek, túl csípősnek találták az ételeket ezért az indiai szakácsok tejszínt adtak a currykhez. Délen a Portugál kereskedők paradicsomot és chilit hoztak magukkal az Újvilágból, ami meghatározó alapanyaga lett az ottani régióknak. Az északi curryk tipikusan szárított fűszerekkel készülnek és búzalisztből készült házikenyeret adnak mellé, ezzel szemben a déli curryk friss zöldfűszerekkel készítik és rizzsel tálalják.

2. A curryk összetettek.
Minden currynek több meghatározó íz alkotója van: édes, savanyú, sós, keserű, csípős, fanyar. Nagyon fontos hogy ezek az ízek harmóniában legyenek.

3. A curry eláll.
Mielőtt a hűtőszekrények elterjedtek, a szakácsok a currykben lévő fűszerek segítségével tartósították az ételeket, hogy megóvják a baktériumok szaporosdásától.

4. A tökéletes curry elkeszitese (Az elkészítés sorrendje fontos).
Különböző ízeket lehet elérni egy curryben attól függően, hogy melyik alapanyag kerül az edénybe először. Az egyik variáció: olajon megpirítjuk a fűszereket, hogy az aromák kiszabaduljanak majd hozzáadjuk a hagymát, paradicsomot és az egyéb hozzávalókat. Másik lehetőség: először megpirítjuk a hagymát és utána adjuk hozzá a fűszereket a sauté hagymához. Mindkét módszert éredemes kipróbálni, mert meglepően különböznek ízben egymástól.

5. A chilik okos növények.
A chili növény valószínűleg azért fejlesztette ki a capsaicint a csípősségért felelős vegyületet, hogy biztosítsa magvai széles körben való elterjedését sérülés nélkül. A chili paprika vonzó a madaraknak, akik nem érzik a capsaicin csípősségét mivel nem rendelkeznek megfelelő receptorokkal. Ezzel szemben az emlősök nagyon ritkán fogyasztanak chilit mert elviselhetetlen számukra a csípős íz. Csak egy említésre méltó kivétetel van akik még kedveli és értik is szájukban az chili ízét: azok pedig az emberek!