Mi a curry por?

Mi a curry por?

A curry por egy fűszer-keverék, amit széles körben használnak az indiai konyhában. Indiában a szakácsok frissen szeretik elkészíteni a fűszer-keverékeiket, ahogy épp szükségük van rá a maximális ízhatás eléréséhez. Természetesen attól függ milyen szószt készítenek, a curry por összetétele változik. Az indiai konyha híres széles fűszer palettájáról, ami ételről ételre, régióról régióra és a személyes preferenciák szerint is változik. Amikor a Brit telepesek megérkeztek Indiába, elbűvölte őket a tradícionális indiai konyha főleg a Dél-Indiai kari.

A telepesek szerettek volna egy kis darab Indiát hazavinni magukkal, ezért elkezdték a saját fűszer-keverékeiket összeállítani, így alakítva őket a nyugati ízlésvilághoz gyakran használva a kurkumat a jellegzetes sárga szín eléréséhez. Tehát a curry por nem csak a kurkumat jelenti, hanem a fűszerek keverékét aminek a kurkuma majdnem mindig alkotórésze.

Indiában ezek a fűszer-keverékek masala-ként is ismertek, és több százból lehet válogatni a főzéshez. A masala összetevői ideális esetben, frissen őröltek és az alkalom, az étel, és az évszak is meghatározhatja összetételüket. Maximum egy hónapig tartják őket, hogy minél frissebb ízeket érjenek el. A leggyakoribb fűszerek a masalak-ban: cardamom, szerecsendió, mustármag, bors, chili, fahéj, szegfűszeg, coriander, kurkuma, kömény, görögszéna, stb