Mi a curry?

Mi a curry?

A szó “curry” (köri) a Dél-indiai “Tamil” nyelv “kaikari” kifejezéséből ered ami annyit tesz: “egy étel szósszal”.

Amikor a Brittek megérkeztek Indiába azt vették észre, hogy a helyiek amikor megkérdezték tőlük mit esznek ebédre vagy vacsorára, mindig azt felelték “KaiKari”. Így született meg az angolok által a “curry” szó ami csupán annyit jelent: “ egy étel szósszal”. Később ezt a kifejezést minden fűszeres ételre használták, az étel jellegétől vagy tartalmától függetlenül.

Curry levelek :
A curry leveleket az indiai konyhában ízesítésre használják. A levél eredeti neve “Kadi”, ahol a “d” hangsúlyos. Semmi köze nincs a curry porhoz. Ez csak még egy a rengeteg összetevő közül amit az indiai konyhában az íz elmélyítésére használnak.

Curry por :
A curry por egy fűszer-keverék, amit széles körben használnak az indiai konyhában.

Turmeric :
A turmeric, másnéven kurkuma nem a curry por!!! Ezt a sárga színű fűszert helytelenül hívják curry pornak. A turmeric a “curcuma longa” nevű növény gyökere finomra őrölve és minden currys ételben megtalálható kis mennyiségben, színanyaga és jótákony hatásai miatt. Indiában soha nem használják nagy mennyiségben az ételekben!!!!

A fűszer aktív összetevői közül a legkiugróbb a curcumin aminek íze kifejezetten földes, kicsit kesernyés, borsra hasonlítóan fűszeres és illata mustáros. A turmercet évezredek óta használják Indiában és fontos szerepet játszik az Ajurvédikus gyógyításban is. Először színezéknek használták, csak később jótékony hatásai miatt alkalmazták a gyógyítás területén.