A nevetés a legjobb meditáció

A nevetés a legjobb meditáció

Úgy tartják, hogy az emberi történelemben legkorábban időszámításunk 10. évszázadában vették először “komolyan” a nevetést. Ezt egy Budai (Mi Lo Fu) nevű, a “nevető Buddha” néven ismert buddhista szerzetesnek tulajdonítják, akit a nyugati civilizáció gyakran tévesen az. i.e. 6. évszázadban élt Gautama Buddha egy avatárjának tart.

Bár igaz is lehet, és így is tartják, már soha sem győződhetünk meg róla, hogy amikor sok éves keresés és vezeklés után a Bódhi Fa alatt Bódh Gajában Gautama Buddha eljutott a végső megvilágosodáshoz, tényleg csak ült és nevetett.

1600 évet átugorva a Budai (vagy Milo Fu) nevű, pocakos szerzetes kuncogva-nevetve, kezében iszákjával járta útját a gyermekek kedvenceként Kína vidékein faluról falura. Nevető Buddhaként vált ismertté és adott jogosultságot az egyik leginkább emberi érzésnek – a nevetésnek.

Manapság a nevetés terápiás alkalmazását Dr Annette Goodheart amerikai pszichológusnak tulajdonítják, aki a múlt század hatvanas éveinek végén gyakorlatok egész sorát dolgozta ki a nevetés alkalmazására a feszültség – és ezáltal az elnyomott erős érzések – levezetése céljából.

A nyolcvanas évek végén Osho, az indiai misztikus guru vezette be a “”Misztikus Rózsa” fantázianevű, napi három óra időtartamú, háromhetes meditációs kurzust, amely egyhetes erőltetett hamis nevetésből, majd egyheti könnyezésből-sírásból és végül egyheti néma csendből állt. Évek alatt ezrek és ezrek vettek részt a terápiából meditációvá átalakuló gyakorlatokon.

Mostanában megint egy indiainak tulajdonítják azt, hogy a nevetést egy újabb, jelentőségének megfelelő, még magasabb fokra emelte. Ő Dr. Madan Kataria, aki a kuncogás-vihogás gurujaként is ismert. A nevető terápia újabb reinkarnációja a Haszja Jóga, vagy nevetőjóga, és ismertsége – jelentősége ma már a reggeli sétáéval vagy futással ér fel.

Ez egy egyszerű tízperces tréning. A résztvevők minden reggel összegyűlnek a parkban, kört alkotnak és nevetnek. Bár a nevetés erőltetettként indul, de a társaságra átragadva fokozatosan “megfertőzi” a résztvevőket, és lényük természetes részévé válik. Többet is megtudhat az alábbi videóból: Laughter  – The democracy of joy (Nevetés – az öröm demokráciája)